0


Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 24/70 Oferit: 0/0 |
Buna ziua,
Sunt un cetatean roman cu domiciliul in strainatate (Marea Briatnie). In curand eu si logodnica mea vom veni in tara pentru aproximativ 4 luni de zile iar logodnica mea - in calitate de cetatean al Marii Britanii - doreste sa aplice pentru obtinerea permisului de conducere auto si as avea urmatoarele intrebari:
care este procedura pentru ca o persoana de cetatenie britanica sa aplice / obtina permisul de conducere auto in Romania?
exista posibilitatea de a sustine examenul auto in limba engleza (sau cel putin sa fie un translator prezent pentru cazul in care examenul nu se poate sustine in limba engleza)?
in cazul in care ar obtine permisul auto in Romania, la intoarcerea in Marea Britanie are dreptul de a conduce?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Numai bine
Dacă mesajul de mai sus vă aparține sau considerați că sunt încălcate anumite drepturiMesajele postate sub acest cont nu sunt personale, ele sunt preluate de la utilizatorii noștri.
de autor, sau dacă-l considerați proprietate personală trimiteți o sesizare cu linkul
acestui mesaj prin formularul de contact din subsolul paginii. Va mulțumim!
Aceste mesaje sunt preluate din emailuri de pe toate site-urile, de pe Facebook sau alte platforme.
Web: www.politiarutiera.ro
Facebook: www.facebook.com/politiarutiera
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 364/17 Oferit: 23/8 |
In Marea Britanie poate conduce cu permisul de conducere Romanesc atata timp cat legile de acolo ii permit, dupa care este obligata sa il preschimbe intr-unul englezesc.
Ultima modificare făcută de cipri83; 02-05-2017 la 11:21 PM.
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 364/17 Oferit: 23/8 |
Art. 5. - (1) Proba teoretică se susţine, de regulă, în limba română.
(2) În cazul candidaţilor cetăţeni români aparţinând minorităţilor naţionale, proba teoretică se poate susţine, lacerere, în limba maternă, în condiţiile art. 19 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cumodificările şi completările ulterioare.
(3) În cazul străinilor şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului EconomicEuropean, proba teoretică se poate susţine, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.
(4) Opţiunea privind limba de examinare se consemnează pe cererea-tip prevăzută la art. 6 alin. (2) lit. a). Art. 6. - (1)
La data programării, respectiv la data susţinerii probelor de examen, candidaţii trebuie săîndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă, să fie apţi din punct de vedere medical, să facă dovada pregătiriiteoretice şi practice prin cursuri organizate în condiţiile legii şi să nu se afle în una dintre situaţiile prevăzute la art.24 alin. (6) din ordonanţa de urgenţă. (2) Dosarul de examinare trebuie să conţină următoarele documente: 3
a) cererea-tip, semnată de candidat, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
b) fişa de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor, emisă de unitatea autorizată, al cărei model esteprevăzut în anexa nr. 2;
c) certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate;
d) copia actului de identitate valabil;
e) chitanţele de plată a taxelor aferente obţinerii permisului de conducere;
f1) copia permisului de conducere ori a dovezii înlocuitoare cu drept de circulaţie; sau
f2) originalul permisului de conducere şi traducerea legalizată a acestuia, în cazul permiselor de conducereobţinute în statele membre ale Uniunii Europene, în statele semnatare ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere,încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, sau în statele care auîncheiate tratate cu România în domeniul de reglementare al prezentului ordin, dacă se solicită obţinerea unor noicategorii/subcategorii;
g) documente care să facă dovada domiciliului sau reşedinţei în România, în cazul străinilor, ori a rezidenţeinormale sau a faptului că se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, în cazul cetăţenilorstatelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European;
h) declaraţie notarială din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritatestrăină sau că dreptul de a conduce nu a fost suspendat ori anulat - numai pentru străinii şi cetăţenii statelormembre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, precum şi pentru cetăţenii români cudomiciliul în străinătate care nu prezintă documentele prevăzute la lit. f1) sau f2), după caz;
i) acordul scris al părinţilor, tutorilor, curatorilor sau al persoanelor în îngrijirea ori supravegherea cărora se aflăcandidaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani care solicită obţinerea permisului de conducere pentrusubcategoriile A1 şi/sau B1;
j) documente care să facă dovada că se află în una dintre situaţiile prevăzute de art. 116 alin. (1) din ordonanţade urgenţă - numai pentru persoanele aflate în unul dintre cazurile prevăzute la art. 24 alin. (6) din acelaşi actnormativ.
(3) Situaţia medicală a candidaţilor al căror aviz medical iniţial, înscris pe fişa de şcolarizare prevăzută la alin.(2) lit. b), a expirat se dovedeşte prin prezentarea fişei medicale-tip în original.
(4) În cazul în care se solicită obţinerea mai multor categorii/subcategorii, fiecare dosar întocmit pentrucategoria/subcategoria solicitată suplimentar va conţine câte o copie a certificatului de cazier judiciar originalprevăzut la alin. (2) lit. c).
(5) În cazul străinilor şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului EconomicEuropean, certificatul de cazier judiciar prevăzut la alin. (2) lit. c) este cel eliberat de Inspectoratul General alPoliţiei Române, potrivit legii.
(6) În vederea obţinerii unui nou permis de conducere pentru aceleaşi categorii/subcategorii deţinute anterior,candidaţii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă trebuie să prezintepentru programare la examinare documentele prevăzute la alin. (2) lit. a)-e), precum şi: a) fişa medicală-tip; b) copia hotărârii judecătoreşti de condamnare sau de revocare a pedepsei complementare a interziceriiexercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută de Codul penal, după caz, rămasădefinitivă.
(7) Candidaţilor prevăzuţi la alin. (6) li se aplică în mod corespunzător, după caz, dispoziţiile alin. (2) lit. g) şi h)şi cele ale alin. (4) şi (5).
- - - Actualizat - - -
Este vorba de ORDINUL 268 din 08.12.2010
Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)
Marcaje