0


Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 24/70 Oferit: 0/0 |
Buna ziua
Seara de seara masinile politiei de la Sectia 1, sunt parcate in statia RATB
Povernei. Locuitorii capitalei intreaba daca este legal. Astept un raspuns,
ca cei implicati au fost sanctionati conform legislatiei. Va rog sa nu
tineti cont ca sunt politisti si nici sa-mi comunicati ca erau in misiune.
La fel se procedeaza de politistii din Bragadiru care taie linia dubla
continua, sa intre in parcarea politie. Este mai pe drept decat sa merga
300 m pana la sensul giratoriu. Este legal pentru toti conducatorii auto ?
sau doar pentru politisti. Nici acestia nu erau in misiune
Am anexat un exemplu.
Va multumesc.
Hanganu
![]()
Dacă mesajul de mai sus vă aparține sau considerați că sunt încălcate anumite drepturiMesajele postate sub acest cont nu sunt personale, ele sunt preluate de la utilizatorii noștri.
de autor, sau dacă-l considerați proprietate personală trimiteți o sesizare cu linkul
acestui mesaj prin formularul de contact din subsolul paginii. Va mulțumim!
Aceste mesaje sunt preluate din emailuri de pe toate site-urile, de pe Facebook sau alte platforme.
Web: www.politiarutiera.ro
Facebook: www.facebook.com/politiarutiera
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 364/17 Oferit: 23/8 |
Puteti sa faceti sesizare catre DGPMB in acest sens, dar probabil ca politistii se aflau in misiune altfel v-or suporta consecintele!
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 364/17 Oferit: 23/8 |
ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (republicată şi actualizată) privind circulaţia pe drumurile publice
ART. 61
(1) Au regim de circulaţie prioritara numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.
(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.
(3) Când pe drumul public circulaţia este dirijată de un poliţist rutier, conducătorii autovehiculelor prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
Pentru o clarificare şi o explicaţie corectă trebuie amintit că art. 32 alin. (2) din acelaşi act normativ precizează autovehiculele autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare, unde sunt menţionate în primul rând autovehiculele aparţinând Poliţiei Române.
Legiuitorul a prevăzut însă condiţiile în care autovehiculele aparţinând Poliţiei Române au dreptul de a încălca regulile de circulaţie şi anume atunci când acestea "se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă".
Acţiunile de intervenţie NU sunt neapărat misiuni cu caracter de urgenţă, iar cele două situaţii nu trebuie confundate. În plus legea precizează foarte clar faptul că "Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore." În concluzie folosirea semnalelor speciale de avertizare nu este obligatorie decât în situaţia în care este necesar ca autospeciala de poliţie să beneficieze de prioritate de trecere, iar la alineatul următor se specifică că aceste autovehicule pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie fără a exista condiţia utilizării unor mijloace de semnalizare şi avertizare specială în funcţiune.
Există acţiuni de intervenţie ale poliţiei ce nu necesită neapărat şi nu au caracter de urgenţă, dar care oferă dreptul poliţistului ce conduce un autovehicul aparţinând Poliţiei Române să încalce normele rutiere.
Iar aici pot fi exemplificate câteva situaţii de acest gen: oprirea şi verificarea unui alt vehicul, aplanarea un conflict, reţinerea unui suspect şi/sau conducerea acestuia la sediul poliţiei, executarea unui mandat de arestare sau reţinere, supravegherea şi/sau filajul unor persoane suspecte, iar exemplele pot continua.
Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)
Marcaje