0


Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 24/70 Oferit: 0/0 |
Acesta este un chestionar email via http://www.politiarutiera.ro/ de la:
Mihalas Dumitru <>
Buna ziua! As dori sa aflu daca este permis sa calatoresc pe teritoriul Romaniei pe anvelope cu crampoane. Si daca nu care este amenda?
Va multumesc anticipat!!
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 77/28 Oferit: 23/8 |
Pentru Novegia eventual sunt ok dar in Romania sunt interzise ,iar de amenda nu are rost sa intrebi preturi romanesti ,mai pune si retinerea certificatului de inmatriculare
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 0/0 Oferit: 1/0 |
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 65/40 Oferit: 17/48 |
OUG 195 /2002 si regulamentul de aplicare. Studiaza-le litera cu litera si vei avea surprize de care poate nu stiai.
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 0/0 Oferit: 1/0 |
Mersi de raspuns. Dar e destul de eliptic. Poti fi ceva mai concret? OUG aia e destul de mare si n-as vrea sa ma prinda iarna cautand surprize.
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 65/40 Oferit: 17/48 |
art 148.
16. sa circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori care prezintă taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita admisă;
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 77/28 Oferit: 23/8 |
hai sa lamurim ceva ,nu vei gasi nicaieri acel articol care ati interzice asta tocmai de asta vei fii amendat si ti se va retine si certificatul de inmatriculare,totul a inceput de la un simplu zvon si statul profita de pe urma acelui zvon
In legislatia romaneasca de specialitate nu exista specificatii exprese referitoare la folosirea sau interzicerea anvelopelor cu crampoane. Avand in vedere ca sistemele de crampoane pot fi echivalate cu sistemele de lanturi pentru anvelope, acestea pot fi incadrate in prevederile OG5/2011, art. 102, alineatul (1), punctul 28: „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate;”.Deocamdata tinand cont ca suntem in RO daca esti prins cu anvelope cu crampoane metalice esti amendat si ti se retine si certificatul de inmatriculare .Legile la noi inca sunt interpretabile ,iar legea castiga intodeauna in instanta.Asta este" tara noastra draga"
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 0/0 Oferit: 1/0 |
In certificatul de inmatriculare al masinii mele, emis in noiembrie 2008 pentru o masina noua, nu sunt trecute dimensiuni sau alte caracteristici pentru anvelope.
In cartea de identitate a vehiculului sunt mentionate (privitor la sistemul de tractiune):
- Numarul axelor
- Tipul tractiunii
- Dimensiunile anvelopelor fata/spate, standard si alternative (ex. 205/60 R16 92 H)
Daca anvelopele cu crampoane respecta parametrii mentionati, nu-mi dau seama care ar putea fi acele caracteristici care le-ar putea scoate in afara prevederilor legale. Orice lamurire mi-ar prinde bine!
Pe de alta parte, daca pneurile cu crampoane au obtinut omologarea de tip prevazuta de Articolul 2 al Directivei 92/23/CE iar statul roman nu a inaintat (in termen de o luna de la obtinerea de catre producator a acestei omologari) refuzul prevazut de Articolul 3 si intocmit conform Articolului 9 ("Orice decizie ..... prin care se refuză sau se retrage omologarea CEE de tip a unui pneu ..... și având drept obiect interzicerea introducerii pe piață sau a utilizării acestuia, trebuie să prevadă cu precizie motivele pe care se întemeiază."), atunci eu consider ca se aplica prevederile Articolelor 4, 5 si 6, si anume:
Bineinteles ca prezenta crampoanelor pe pneu nu elimina obligativitatea detinerii si echiparii vehiculului cu celelalte mijloace suplimentare antiderapante in conditiile prevazute de lege, dar asta e alta discutie.Articolul 4
Statele membre nu pot interzice sau restrânge introducerea pe piață a unei pneu care poartă marca de omologare CEE.
Articolul 5
Statele membre nu pot să refuze acordarea omologării CEE sau a omologării naționale unui vehicul din motive legate de pneurile acestuia dacă acestea au marca de omologare CEE și sunt montate în conformitate cu cerințele din anexa IV.
Articolul 6
Statele membre nu pot să refuze sau să interzică comercializarea, înmatricularea, introducerea în circulație sau utilizarea unui vehicul din motive legate de pneuri dacă acestea au marca de omologare CEE și sunt montate în conformitate cu cerințele din anexa IV.
Gresesc undeva?
Aprobare/Dezaprobare |
Primit: 77/28 Oferit: 23/8 |
Nu gresesti cu absolut nimic ,in RO nu se vrea aplicarea acestei legi deci soferii doar au de suferit este ca, si cum te-ai lupta cu morile de vant sau cu intunericul ,deocamdata atata timp cat in legislatie nu exista acea lege s-au articol daca esti prin esti sanctionat ,la noi inca domneste legea interpretabila dupa bunul plac dar este perfect legala,astazi se da o lege iar maine se da normele de aplicare care este total diferita (care anuleaza acea lege data ieri) doar ca ambele sunt perfect legale iar in instanta 99% pierde cel care a inaintat procesul de judecata (adica soferul in cazul de fata)
Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)
Marcaje