Consumul de droguri începe la vârsta de 13 ani

Consumul de droguri începe la vârsta de 13 ani

Debutul vârstei de consum a substanţelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunţă Agenţia Naţională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiştii susţin că substanţele se găsesc prea uşor.

Potrivit ultimelor date ale Agenţiei Naţionale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

“Potrivit rezultatelor(...) pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) la solicitarea MEDIAFAX.


De asemenea, specialiştii mai anunţă că cele mai multe urgenţe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive.

“În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri. (...) Cele mai multe urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive (49% în cazul copiilor şi 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani)”, mai anunţă specialiştii antidrog.

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.