Cele mai GRAVE accidente de anul acesta

Cele mai GRAVE accidente de anul acesta

Mai multe accidente rutiere grave, destructurarea unor grupări infracţionale organizate sau pronunţarea sentinţelor definitive în dosare intens mediatizate au marcat anul 2017 în judeţul Argeş. 

* Un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulaţie produs în seara de 29 iunie pe DN 73, în zona localităţii argeşene Valea Urdei. 

Autocamionul, ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare care se deplasa dinspre Cincu spre Câmpulung Muscel, s-a răsturnat în afara carosabilului. Trei militari aflaţi în cabina autocamionului au rămas încarceraţi, echipele de intervenţie acţionând pentru eliberarea lor, iar ceilalţi zece militari, care se aflau în spatele camionului, au fost evacuaţi şi au primit îngrijiri la faţa locului. 

Bilanţul final al accidentului a fost unul tragic. Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, şi-au pierdut viaţa, iar alţi nouă militari, unii răniţi grav, au fost transportaţi la spitale din Bucureşti, Braşov şi Piteşti. 

* Pe 5 aprilie, un tânăr de 21 de ani a pierdut controlul volanului, iar autoturismul pe care îl conducea a pătruns prin gardul unei fabrici din localitatea argeşeană Bascov, lovind un grup de persoane care se aflau în pauza de masă. 

În urma accidentului, o femeie de cetăţenie sârbă, angajată a societăţii, a murit pe loc, iar alte cinci persoane au fost rănite. Din cercetări a reieşit că şoferul, care era angajat al aceleiaşi firme, a pierdut controlul volanului din cauză că a accelerat excesiv în timp ce ieşea dintr-o parcare şi pătrundea pe un drum de incintă. 

Conducătorul auto a fost reţinut şi apoi arestat preventiv pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

* Un şofer fără permis şi aflat sub influenţa alcoolului, care nu a oprit la semnalul poliţiştilor, a accidentat patru persoane, în seara zilei de 10 iulie. 

Accidentul s-a produs pe DN 65, la ieşirea din localitatea Albota spre Piteşti. Conducătorul auto nu a oprit la semnalul agenţilor rutieri, a pierdut controlul volanului şi a ajuns într-o parcare, unde a acroşat trei pietoni şi un autoturism. 

În urma accidentului, un copil a fost transportat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, iar trei adulţi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

Pe numele şoferului care a provocat accidentul a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru refuzul de a opri la semnalele agenţilor rutieri. 

* Pe 19 noiembrie, un om a murit şi trei au fost răniţi grav după ce autoturismul în care se aflau, staţionat într-o parcare de pe marginea DN 7C, a fost lovit violent de o altă maşină. 

Şoferul vinovat, un tânăr de 23 de ani din localitatea Băiculeşti, a fugit de la locul accidentului, fiind prins de poliţişti după 11 zile de căutări. 

Suspectul a fost reţinut şi apoi arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de anchetă. 

* Poliţiştii piteşteni au finalizat, în luna ianuarie, ancheta într-un dosar privind practicarea prostituţiei în saloane de masaj, în care patru persoane au fost cercetate pentru proxenetism. 

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014-2016, patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani, au înlesnit practicarea prostituţiei de către angajatele a două saloane de masaj din municipiul Piteşti şi comuna Bradu. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de trimitere în judecată a celor patru pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. 

* Curtea de Apel Piteşti a respins, pe 22 februarie, contestaţia în anulare formulată de familia preşedintelui Klaus Iohannis în procesul privind o casă din Sibiu pierdută în instanţă, hotărârea fiind irevocabilă. 

Carmen şi Klaus Iohannis formulaseră contestaţia în anulare după ce au pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind imobilul din centrul Sibiului. 

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauză a aparţinut soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea lor a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. 

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea. 

* Pe 4 aprilie, Camelia Săndulescu şi Iulia Maria Mihai, care au lucrat ca medici experţi la Serviciul de Expertiză a Capacităţii de Muncă de la Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş, au fost condamnate definitiv la câte 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care au fost judecate pentru luare de mită în formă continuată. 

Curtea de Apel Piteşti a menţinut condamnarea pronunţată pe fond de Tribunalul Argeş, dispunând, după rejudecare, doar majorarea cu o săptămână a perioadei deduse din pedeapsă pentru măsurile reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu dispuse în cazul inculpatelor. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a celor două inculpate pe 2 septembrie 2014. Iulia Maria Mihai, medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi preşedinte al Comisiei de Expertiză Medicală, a fost deferită justiţiei pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), iar Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiaşi serviciu, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale). 

Procurorii susţin că, în perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, respectiv februarie - iunie 2014, cei doi medici au primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 lei şi alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referinţă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacităţii de muncă. 

Conform aceleiaşi surse, au existat situaţii în care, într-o singură zi, medicul Iulia Maria Mihai a primit sume de bani şi alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză. 

* Importante sume de bani, bijuterii şi arme au fost ridicate în urma percheziţiilor efectuate, pe 19 iunie, într-un dosar de trafic de persoane instrumentat de ofiţerii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti, sub coordonarea procurorilor DIICOT. 

Potrivit unui comunicat al BCCO Piteşti, cele 71 de percheziţii s-au desfăşurat în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, precum şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani care acţionau în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania. Din cele patru grupuri infracţionale făceau parte 52 de persoane, în urma descinderilor fiind depistaţi 35 de suspecţi. 

Din cercetările efectuate în dosar a rezultat că suspecţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro. 

* Curtea de Apel Piteşti a pronunţat, pe 11 septembrie, primele condamnări definitive în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti, cinci inculpaţi primind pedepse de până la cinci ani şi patru luni de închisoare. 

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurorii Serviciului teritorial Piteşti al DIICOT la sfârşitul anului 2016, cei peste 30 de inculpaţi fiind împărţiţi în mai multe loturi. 

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea. În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice sau chiar din propriile locuinţe, fiind ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse activităţi, atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în apropierea localităţii. 

Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate, în condiţiile în care erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor. 

În acest dosar au fost arestate preventiv, în iulie 2016, 37 de persoane, atât bărbaţi cât şi femei. După cinci luni, instanţa a admis ca femeile să fie plasate în arest la domiciliu. 

* Patru oameni au ajuns la spital şi peste 20 au fost conduşi la audieri pe 26 septembrie, în urma unei încăierări între două grupuri de persoane de etnie romă care a avut loc în centrul comunei argeşene Bascov. Dintre cele patru persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, doar una a rămas atunci internată. 

Potrivit reprezentanţilor IPJ Argeş, primii care au intervenit la locul incidentului au fost agenţii de la Secţia Rurală Bascov, care s-au autosesizat în urma apariţiei situaţiei conflictuale. În sprijinul lor au venit, ulterior, trei echipaje de la Poliţia Municipiului Piteşti, patru autospeciale ale Serviciului de Acţiuni Speciale şi jandarmi. 

În timpul intervenţiei, poliţiştii au tras mai multe focuri de avertisment pentru dispersarea celor implicaţi în incident. 

Poliţiştii au finalizat cercetările în acest caz, care a vizat săvârşirea infracţiunilor de distrugere, încăierare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, pe 14 noiembrie. 

"Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, în data de 26 septembrie, două grupuri de persoane au participat la un conflict în spaţiul public, care a avut drept consecinţă vătămarea corporală a unor persoane şi distrugerea unor autovehicule. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunere de trimitere în judecată a 31 de persoane, dintre care şapte arestate preventiv şi 24 cercetate sub control judiciar", se precizează într-un comunicat al IPJ Argeş. 

* Mai mulţi crescători de oi din Curtea de Argeş au ieşit cu turmele pe străzi, pe 9 iunie, în semn de protest faţă de modul în care au fost repartizate păşunile alpine. Cele două turme de oi care porniseră către sediul primăriei au fost blocate de poliţişti şi jandarmi pe două străzi secundare. 

Reprezentanţii administraţiei locale au discutat cu crescătorii de animale şi i-au invitat la sediul primăriei pentru negocieri. După o primă rundă de discuţii cu viceprimarul Gabriel Jubleanu, protestatarii s-au declarat în continuare decişi să renunţe la oi, în cazul în care solicitările nu le sunt soluţionate. 

Oamenii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în urma licitaţiei organizate de Primăria Curtea de Argeş, păşunile din zona montană au fost concesionate unui singur crescător de oi, ceilalţi rămânând fără hrană pentru animale. Ei au susţinut că au făcut sesizări către autorităţile statului, inclusiv către DNA, semnalând posibile ilegalităţi, dar nu se luase nicio măsură. 

* Mii de sindicalişti de la Dacia s-au strâns, pe 7 noiembrie, în piaţa centrală din oraşul Mioveni, unde s-a desfăşurat un miting de protest faţă de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la angajat. 

Protestatarii au mai cerut introducerea obligativităţii negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum şi demararea construcţiei autostrăzii Piteşti-Sibiu, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acţiunii. 

"Ceea ce nu a reuşit Ceauşescu şi clica lui în anii '80 încearcă astăzi din răsputeri, cu zâmbetul ironic pe buze, Liviu Dragnea cu gaşca lui de cartier. (...) Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit", a spus liderul SAD, Nicolae Pavelescu. 

Potrivit organizatorilor, la miting au participat aproape 10.000 de sindicalişti de la Dacia şi de la mai multe societăţi furnizoare. 

* Peste 1.300 de sportivi din 63 de ţări au participat la Campionatele Mondiale de Kaiac-Canoe Sprint Juniori şi Tineret U23, care s-au desfăşurat, între 27 şi 30 iunie, la Complexul Sportiv Naţional Bascov-Budeasa din judeţul Argeş. 

Delegaţiile participante au defilat pe 26 iunie prin zona centrală a municipiului Piteşti, după care sportivii au fost întâmpinaţi în Piaţa Vasile Milea de oficialităţi. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu. 

"Sunt foarte mândru că, după 42 de ani, această competiţie s-a întors în România. Este o competiţie de anvergură, care pune la încercare capacitatea de organizare. (...) Vreau ca după încheierea acestui campionat mondial să demonstrăm că suntem o forţă şi putem organiza competiţii majore", a spus preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu, la festivitatea de deschidere. 

România a fost reprezentată la această competiţie de o delegaţie formată din aproape 60 de sportivi. 

* Numeroşi academicieni şi oameni de cultură au fost prezenţi, pe 22 iulie, la ceremonia de lansare oficială a proiectului "Respect pentru valorile naţionale", desfăşurată în parcul Complexului Muzeal Goleşti din judeţul Argeş. 

"Anul viitor sărbătorim centenarul Marii Uniri şi, din câte vedem, la nivel instituţional central încă sunt şovăieli, nu se ştie cine organizează (...). Până atunci, poate că noi, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai administraţiei locale, care sunt mult mai maleabili, vom reuşi să facem acţiuni care să marcheze acest important eveniment", a spus, în deschiderea evenimentului, Bogdan Ficeac, unul dintre membrii fondatori ai comitetului de iniţiativă. 

Printre cei prezenţi la eveniment s-au mai numărat academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Nicolae Panin şi Gheorghe Păun, regizorii Elisabeta Bostan, Dan Piţa, Laurenţiu Damian şi Şerban Marinescu, actorul Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin şi profesorii universitari Mircea Beuran şi Şerban Valeca. 

"România a avut şi are mari valori, mari personalităţi, care pot şi trebuie să redevină repere de moralitate şi de încredere în procesul atât de necesar al reconstruirii identităţii naţionale, al consolidării unei culturi bazate pe norme şi pe valori perene. (...) Este necesară cristalizarea unei mişcări naţionale, care să adune ideile şi propunerile menite să sprijine renaşterea culturală a ţării, care să genereze o presiune publică majoră pentru concretizarea lor în politici publice coerente şi de perspectivă, apoi în politici sectoriale menite să protejeze şi să promoveze valorile, indiferent de domeniile sau de generaţiile cărora le aparţin", se arată în manifestul grupului de iniţiativă al proiectului.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.