Alertă. Șosele sub ape

Alertă. Șosele sub ape

Nouăsprezece judeţe sunt, vineri, până la ora 21.00, sub cod galben de ploi abundente, pentru a treia zi la rând, urmând a se înregistra cantităţi de precipitaţii de pot depăşi 60 de litri pe metru pătrat. Meteorologii spun că în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ, dar va continua să plouă până sâmbătă în majoritatea zonelor ţării. Ploile torenţiale au creat probleme în douăzeci de judeţe şi în Bucureşti, apa inundând sute de curţi, case, anexe şi subsoluri. Zeci de copaci au fost doborâţi de vânt, iar pompierii au intervenit pentru degajarea lor. 14 persoane surprinse de ape au fost salvate, iar un adolescent lovit de fulger a murit, anunţă reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de joi, cât şi pe timpul nopţii, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din 20 judeţe - Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Contanţa, Călăraşi, Covasna, Dolj, Galaţi, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vrancea şi Vaslui şi municipiul Bucureşti.

”Efectivele ISU au acţionat cu motopompe, autospeciale şi tehnică grea de intervenţie pentru evacuarea apei din 60 case, 71 anexe gospodăreşti, 484 curţi, 43 subsoluri şi beciuri şi de pe 31 străzi. De asemenea, s-a acţionat cu accesorii de descarcerare pentru degajarea a 11 copaci doborâţi de vântul puternic. Pe timpul acţiunilor de intervenţie 14 persoane surprinse de ape au fost salvate de către echipajele de pompieri militari, iar peste 1.300 de animale au fost adăpostite, cu sprijinul echipajelor de intervenţie. Totodată 50 persoane din judeţul Neamţ şi o persoană din judeţul Botoşani au fost evacuate preventiv din locuinţe, până la retragerea apelor şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor”, anunţă IGSU.

În localitatea Trifeşti din judeţul Neamţ a fost necesara evacuarea persoanelor, având în vedere că 20 de locuinţe erau în pericol să fie inundate în cazul ruperii digului care delimitează o acumulare de apă. În acest moment nivelul apei este în scădere, iar pompierii de la ISU Neamţ, împreună cu autorităţile locale, monitorizează situaţia astfel încât persoanele evacuate să revină în locuinţe după înlăturarea pericolului.

Situaţii de urgenţă generate de inundaţii s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri şi evacuarea apei din gospodării. Astfel, în localitatea Răuseni, o persoană care se afla cu oile într-o zonă inundabilă a fost recuperată împreună animalele de către salvatori, iar alte trei persoane din municipiul Botoşani aflate în autovehiculele surprinse de apă au fost deblocate de către pompierii botoşăneni.

Din nefericire, în localitatea Tămăşoaia din judeţul Bacău, manifestarea fenomenelor meteo extreme a generat decesul unui minor, surprins de descărcările electrice. Salvatorii au intervenit de urgenţă, însă, în ciuda tuturor eforturilor, copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
În sprijinul populaţiei afectate de inundaţii din judeţul Bacău, IGSU a dislocat două echipaje cu instalaţii de potabilizare de la ISU Iaşi şi ISU Vrancea, pentru asigurarea apei potabile şi menajere.

În judeţul Teleorman, echipaje de pompieri cu motopompe intervin şi la această oră pentru evacuarea apei din 10 locuinţe şi peste 300 de curţi şi beciuri inundate în urma ploilor.

O intervenţie deosebită a avut loc şi în localitatea Valea Moldovei din judeţul Suceava, unde pompierii militari au salvat două persoane şi aproximativ 400 de oi, surprinse de ape într-o zonă deschisă. Acestea au fost trecute peste apă în siguranţă.

 

”În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice şi se acţionează pentru înlăturarea efectelor în judeţele Bacău, Buzău, Neamţ şi Teleorman”, mai precizează IGSU.

UPDATE - Vrancea: Şaptezeci de familii din Jitia, izolate după ce apele au distrus un podeţ

Circa 70 de familii din Jitia, judeţul Vrancea, au rămas izolate, la ele putându-se ajunge doar pietonal, după ce apele au distrus un podeţ de pe drumul de acces către localitate. La Buzău, pompierii intervin, vineri dimineaţă, pentru scoaterea apei din mai multe gospodării, afectate fiind localităţile Cislău şi Gherăseni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Duţă, DN 2 N, la km 53, a fost închis temporar în localitatea Jitia din cauza aunui podeţ distrus de apa revărsată a râului Râmnicu Sărat.

Din această cauză, accesul către 70 de gospodării aflate pe malul drept al râului se face pe o punte, doar pietonal, accesul cu maşinile neputându-se realiza.

În judeţul Buzău, pompierii au intervenit în ultimele ore în localităţile Gherăseni si Cislău. La Cislău, apa strânsă de pe versanţi şi care s-a revărsat în zonele locuite a intrat într-o casă, într-un beci şi în 6 curţi. Pompierii au fost ajutaţi să scoată apa mai repede din case şi gospodării şi de către reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

La Gherăseni, continuă acţiunile pompierilor pentru scoaterea apei din gospădării.

În judeţul Buzău, în ultimele trei zile au fost cantităţi record de precipitaţii, fiind depăşite mediile lunare.

De exemplu, la staţia de la Costomiru, hidrologii spun că s-au strâns în trei zile de ploi 118 litri pe metru pătrat, în condiţiile în care media lunară la Buzău este de 82 de litri pe metru pătrat, pentru luna iunie.

Cod galben de ploi abundente în nouăsprezece judeţe, pentru a treia zi la rând; cantităţile de precipitaţii vor depăşi 60 de litri pe metru pătrat

Potrivit meteorologilor, până vineri la ora 21.00, sunt sub cod galben de ploi abundente 19 judeţe - Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, bacău, Braşov, Covasna, Vrancea, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

 

În acest interval, în cea mai mare parte a Moldovei, local în estul şi în sud-estul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Munteniei şi al Olteniei vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ.

”Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp”, spun meteorologii.

Potrivit acestora, va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă, temporar însemnat cantitativ.

Totodată, hidrologii au emis avertizări cod galben şi cod portocaliu valabile în următoarele zile în zeci de judeţe. Sunt vizate bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Mureş, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Cӑlmӑţui (ABA Argeş-Vedea), Vedea, Argeş, Ialomiţa, Cӑlmӑţui (ABA Buzӑu-Ialomiţa), Siret, Prut şi râurile din Dobrogea şi afluenţii acestora.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.