Ai furat? Vei face pușcăria acasă

Ai furat? Vei face pușcăria acasă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, raport favorabil pe proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de corupţie fiind exceptate din textul legii.

 

Raportul a fost aprobat cu voturi 13 ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi două abţineri.

Proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Deputaţii din Comisia Juridică au revenit, săptămâna trecută, asupra amendamentelor adoptate în şedinţa precedentă la proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie - luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, dar şi cele aflate în stare de recidivă - nu pot beneficia de aceste măsuri, precum detenţia la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

 

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia Juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Astfel, judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, pentru persoanele condamnate la pedepse până la 5 ani.

Totodată, nu pot beneficia de noile prevederi şi persoanele care sunt condamnate pentru fapte cu violenţă, abuz în serviciu sau cei care sunt recidivişti.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către MAI cu sau fără brăţară electronică.

Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți despre activitatea Politiei Rutiere!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.